Over Sanne Kouwenhoven-Pouwels

Ik ben Sanne en woon samen met mijn man Pieter, onze dochters Guusje  (september 2014) en Tooske (januari 2017) en onze lieve hond Volvo in Zevenhuizen.

Al vanaf jonge leeftijd heb ik een passie voor het helpen van anderen. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik het liefste werk met kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren zijn flexibel en leren snel. Ze kunnen grote stappen maken in hun ontwikkeling. Een kleine ondersteuning kan bijvoorbeeld al een groot vertrouwen in eigen kunnen geven. Het is mooi om te zien hoe kinderen kunnen groeien en opbloeien. Dat is ook iets wat ik nu zie in mijn eigen gezin. De ontwikkeling van kinderen gaat zo snel en de invloed die je daar als ouder op hebt is enorm groot. Het opvoeden van je kind is moeilijk en er is geen vast handboek waarin staat hoe je je kind moet opvoeden, want ieder kind is uniek en heeft een andere aanpak nodig. Zelf zou ik dan ook een hulpverlener willen, die meedenkt naar een passende oplossing voor een probleem en niet naar iemand die oplegt wat ik moet doen als ouder. Het moet namelijk bij het kind en de ouders passen om een aanpak effectief te laten zijn. Als hulpverlener wil ik dan ook mee denken naar een passende oplossing voor de situatie.

Werkervaring

Training geven aan kinderen en jongeren

Ik heb vroeger op hoog niveau gehockeyd. De ervaring die ik tijdens mijn hockeycarrière opdeed, wilde ik graag doorgeven aan de jeugd. Ik heb dan ook veel kinderen training gegeven en ik ben coach geweest van verschillende teams. Ook hier heb ik gezien wat het hebben van zelfvertrouwen met een kind kan doen. Hoe een kind kan opbloeien en kan groeien. Tevens heb ik training gegeven aan kinderen met een verstandelijke beperking. Hier hebben wij als trainers meerdere malen gezien wat sport en ergens bij horen met een kind kan doen. Het was prachtig om te zien hoe deze kinderen groeiden en konden genieten van de kleinste dingen.

Begeleiden van jongeren met gedragsproblemen en een verstandelijke beperking

Tijdens mijn opleiding psychologie ben ik gaan werken bij Zonnehuizen, waarbij ik op een groep werkte met 6 jongens met gedragsproblemen en een verstandelijke beperking. In de periode dat ik bij Zonnehuizen werkte heb ik veel geleerd. De jongens die ik begeleidde, voelde heel goed aan waar mijn grenzen lagen en zochten deze dan ook regelmatig op. Ik heb verschillende stoornissen in de extremen gezien en de jongeren hierin begeleid. Na een zware werkdag was ik me dan ook zeer bewust van het gegeven dat ik de deur letterlijk achter mij kon sluiten en mijn eigen ding kon gaan doen. Maar dat het voor een ouder met een kind, die dag in dag uit, probleemgedrag laat zien een 24-uurs baan is. Er is dan geen mogelijkheid om de deur te sluiten en iets voor jezelf te doen. Ik ben me dan ook zeer bewust wat voor een druk dit op een gezin kan leggen en ouders. Ondanks het gegeven dat dit werk zowel mentaal als fysiek soms erg zwaar kon zijn, heb ik deze jongens met heel veel plezier begeleid. Ze hebben allemaal een plekje in mijn hart veroverd.

Onderzoek naar dyslexie en behandeling van dyslexie

Na mijn opleiding ben ik gaan werken bij Van Graafeiland Psychologie. Bij deze praktijk ben ik voornamelijk bezig met onderzoek naar dyslexie en het behandelen van kinderen met dyslexie. Naast de extra oefening op het gebied van lezen en spelling, lopen de meeste kinderen ook op sociaal emotioneel gebied ook tegen problemen aan. Men kan hierbij denken aan faalangst of moeite hebben met het accepteren van hun dyslexie. Tijdens de behandelingen die we hier geven besteden we ook hier aandacht aan. Het is dan ook mooi om te zien hoe een kind bij het begin van het traject als verlegen kind binnen kan komen, maar tijdens het traject opbloeit en meer vertrouwen in zichzelf kan krijgen. Soms ben je je niet bewust dat je daar als therapeut een rol in hebt gespeeld. Naast het begeleiden van kinderen met dyslexie, ben ik tevens Cogmed Coach. Ik begeleid hiervoor zowel kinderen als volwassenen die een zwakker werkgeheugen hebben met de Cogmed-training.

Speltherapie

In 2013 ben ik begonnen aan de opleiding tot speltherapeut en deze heb ik in 2015 afgerond. Tijdens mijn stage heb ik ervaren wat voor een magische rol spel kan zijn in het therapieproces voor een kind. Voor mij was dit een belangrijke reden om meer met speltherapie te willen doen. Dus is de zolder omgetoverd tot spelkamer. Ik heb hier een veilige plek willen creëren waar kinderen een nieuwe richting kunnen geven aan hun ontwikkelingspad.

Overige cursussen

Daarnaast ben ik altijd bezig om mezelf verder te ontwikkelen als speltherapeut en psycholoog. Regelmatig schrijf ik me dan ook in voor cursussen om mijn kennis te verbreden en te verdiepen. Zo heb ik de volgende cursussen gevolgd:

  • Interpreteren van kindertekeningen
  • Cogmed Coach
  • Seksualiteit en werken met het Vlaggensysteem
  • Werken aan een negatief zelfbeeld
  • Faalangsttraining ‘Zeker in Balans’

Sanne Kouwenhoven-Pouwels
Psycholoog NIP
Speltherapeut

Kom nu in actie.
Neem vrijblijvend contact op voor hulp.

Sylvana & Sanne

"Jullie stralen samen iets uit"

Moeder

"Mijn zoon weet dat hij uniek mag zijn"

Moeder

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.